Всеукраїнська
ініціатива

Як говорити про кібербулінг так, щоб почули? Досвід Мандрівного фестивалю Docudays UA

Пов’язані з пандемією COVID-19 карантинні обмеження змусили нас іще глибше поринути онлайн.

Ми гостро відчули залежність від інтернету та інших можливостей цифрового світу. Роботу, навчання, спілкування з друзями тепер годі уявити без глобальної мережі.

Однак ми отримали не лише можливості, а й загрози, зокрема правам дитини, приватності та безпеці, — чільне місце серед яких посідає кібербулінг. Згідно з українським законодавством, кібербулінг стається, якщо бодай однією зі сторін онлайн-цькування виявляється дитина.

Щоб упередити такі цькування й допомогти дітям їм протистояти, Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу Docudays UA створила серію інформаційних матеріалів та навчальні документальні анімаційні ролики про кібербулінг. В основу мультиків покладено реальні історії дітей, яких цькували в інтернеті. 

Скористатися цими матеріалами, прослухати освітні лекції від експертів/-ок Кампанії проти кібербулінгу й взяти участь у тематичних мистецьких заходах змогли відвідувачі 17 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Із понад 70 правопросвітніх заходів, організованих координатор(к)ами Мандрівного фестивалю Docudays UA у різних регіонах України, 11 було присвячено попередженню та протидії кібербулінгу. Їх відвідали батьки, вчителі, соціальні педагоги та учні. Загалом у заходах взяло участь понад 700 людей. 

Онлайн-презентація Кампанії проти кібербулінгу та освітні тренінги відбулися у Львівській, Волинській, Закарпатській, Харківській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській та Київській областях. Зокрема, у Луцьку та Львові до подій долучилася координаторка Кампанії проти кібербулінгу Docudays UA Ксенія Шиманська. 

"Є показові ознаки, за якими, згідно із законодавством, ми можемо трактувати ситуацію як кібербулінг. Сюди входять систематичність цькування, нерівність сторін, а також те, що одна зі сторін має бути неповнолітньою.

Онлайн-цькування охоплює суттєво більшу аудиторію, аніж традиційний булінг, адже його можуть побачити та поширити тисячі користувачів. А кривдник/-ця часто думають, що їм вдасться сховатись за анонімністю. Вони вважають, що в онлайні все не по-справжньому, адже страждань скривдженого/-ої не видно". 

Під час онлайн-презентації на Харківщині аналітик Правозахисного департаменту ГО «Докудейз» Богдан Мойса розказав, як створювали сценарії для документальних мультфільмів проти кібербулінгу, а також нагадав, що ролики можна безкоштовно завантажувати разом зі сценаріями обговорення на сайті Кампанії:

"У сценаріях до роликів ми пропонуємо задіювати практики, коли підлітки, які самі опинилися в ситуації кібербулінгу, діляться досвідом: як вони вирішили цю проблему. Це може підтримати й допомогти тим, хто опинився у схожій ситуації". 

Також участь в освітніх заходах під час Мандрівного фестивалю Docudays UA взяли переможці конкурсу «Кібербулінг. Як я перестав/ла бути жертвою». Історії цих дітей лягли в основу документальних анімаційних роликів.

Зокрема, школярка з Харкова Катерина Кусмарова розказала, як упоралася з психологічною напругою та чому вирішила взяти участь у конкурсі: 

"Агресорами можуть бути не тільки діти, а й дорослі. Це для мене стало відкриттям. У моєму випадку агресором виявився мій біологічний батько. Коли я дізналася, що перемогла в конкурсі й за моєю історією створять мультфільм, це мене надихнуло. Я зрозуміла, що не одна й що можу допомогти іншим". 

Студент Дмитро Федоренко з Миколаївської області був іще школярем, коли взяв участь у конкурсі. За його історією про кібербулінг створили мультфільм «Як я став кіберсупергероєм». Дмитро розповів цю історію:

"Способом шантажу були викрадені мої кошти. Було створено фейковий сайт і сторінку, особистість видавала себе за зовсім іншу людину — і тому знайти, хто це насправді, не вдалося.

Я був пригнічений і хотів з кимось поговорити, але боявся, що мене звинуватять у нерозсудливості. Проте все ж вирішив поділитися з батьками — і їхня реакція мене приємно здивувала. Тому я раджу всім — просто не бійтеся, розповідайте близьким людям, якщо з вами щось трапилося". 

Також під час освітніх заходів Мандрівного фестивалю глядачам показали зокрема й мультфільм наймолодшої переможниці конкурсу — Марти Новосад — "Mr. Nox". До речі, він отримав спеціальну відзнаку на Фестивалі актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM.

Мандрівний фестиваль Docudays UA став майданчиком іще й для мистецьких заходів про кібербулінг, адже в Закарпатській та Запорізькій областях креативно підійшли до цієї теми. Зокрема, підлітки з різних освітніх закладів Ужгорода говорили про кібербулінг через свої фотороботи під час конкурсу "Підлітки vs кібербулінг".

"Тему фотовиставки запропонували самі ж підлітки, які часто потерпають від цькувань, насмішок й образ однолітків. Фотовиставка „Підлітки vs кібербулінг“ — це те, як бачать діти цю глобальну проблему", — зауважила Марія Симкович, співорганізаторка Мандрівного Docudays UA в Ужгороді. Результатом конкурсу стала онлайн-виставка, яка по завершенню Мандрівного Docudays UA перетворилася на майданчик для освітніх заходів на тему протидії кібербулінгу.

"Конкурс фоторобіт був своєрідною арттерапією та допоміг багатьом учасникам/-цям осмислити власний досвід кібербулінгу", — коментує учасниця конкурсу Діана Ляхова, а в тексті до своєї фотороботи "Кіберзлочинець" зауважує: — "Таке відчуття, ніби задихаєшся. Невідомий підкрався і перекрив тобі повітря... Саме так я сприймаю наслідки кібербулінгу!"

"Кіберзлочинець", фоторобота Діани Ляхової

У Запорізькій області в межах кампанії провели дві офлайнові артмайстерні "трафарети vs кібербулінг". Вчителі та матері дітей з інвалідністю, створюючи медичні маски, обговорювали, як попереджувати та протидіяти кібербулінгу. 

Нагадаємо, 17 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA пройшов, об’єднавши всі заходи темою "Дорослішання" з основним акцентом на правах дитини. Другий рік поспіль Мандрівний фестиваль працює з проблемою цькувань в інтернеті та використовує інформаційні та відеоматеріали Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA. 

Проводити освітні заходи про попередження та подолання кібербулінгу в своїй школі можете й ви! 

На нашому сайті завантажуйте документальні анімаційні ролики і за розробленим до них сценарієм обговорюйте проблему онлайн-цькування зі своїми учнями. Це легко, доступно та ефективно!

26.02.2021

Вхід для шкіл